فرارسيدن سالروز ولادت امام محمد تقي (جواد الائمه) (ع) تهنيت باد




با عرض تهنيت فرارسيدن سالروز ولادت امام محمد تقي (جواد الائمه) (ع) به درسِ مهم از امام همام براي رهروان آن حضرت به ويژه نوجوانان و جوانان متذکر مي شويم





امام محمد بن علي (ع) معروف به جواد الائمه(ع)، تقي و جواد و مکني به ابوجعفر ثاني در دهم رجب ديده به جهان گشود. نام پدرش امام علي بن موسي الرضا (ع) امام هشتم شيعيان و مادرش خيزران است. امام محمد تقي (ع) پس از شهادت پدرش امام رضا (ع) در سال 203 قمري، مقام بلند امامت را در هشت‏ سالگي بر عهده گرفت و آن را به راستي و درستي هدايت کرد و به مقصد عالي رساند. مأمون عباسي (هفتمين خليفه سلسله عباسيان) پس از شهادت امام رضا(ع) از امام جواد (ع) دلجويي کرد و دخترش ام الفضل را به عقد وي درآورد.



درس هايي از امام جواد عليه السلام





انسان اجتماعي آفريده شده است و براي زندگي در جامعه و نيز برآوردن نيازهاي خود، بايد دوستان و همراهاني داشته باشد. پيامبر گرامي اسلام صلي الله عليه و آله فرمودند:




«برادران و دوستان راستين به دست آر، تا در پناهشان زندگي کني که آنان در آسايش زيورند و در هنگام سختي، ساز و برگ [و ياور]». اخلاق پسنديده موجب مي شود انسان، دوستان مناسب و پايداري بيابد. امام جواد عليه السلام در اين باره مي فرمود: «دوست را با سه ويژگي به دست مي آورند: انصاف در معاشرت، هم دردي[با ديگران] در خوشي و ناخوشي، و داشتن قلبي پاک و سالم [از گناهان]




گزينش دوست، فراروي همه مردم، به ويژه نوجوانان و جوانان است. حال اگر رفاقت، با آزمودن دوست همراه باشد و به ايمان، اخلاق نيکو و وفاداري او يقين شود، دوستي پايدار مي ماند؛ چنان که امام علي عليه السلام فرمود: «هر که پس از نيک آزمودن، برادري و دوستي برگيرد، ارتباطش پايدار مي ماند و دوستي اش استوار مي شود». پس اگر در اين کار سستي شود، زيان دنيوي و اخروي را در پي خواهد داشت. امام جواد عليه السلام در اين باره مي فرمود: هر کس پيش از آزمودن کسي به او اطمينان کند، خود را در معرض هلاکت و عاقبت رنج آلود قرار داده است.



دوستان ناباب، آينده انسان را در زندگي و اشتغال به خطر مي اندازند. رفاقت با آنان، هم موجب مي شود انسان اخلاق ناپسندشان را بگيرد و هم خود آنها در دوستي خيانت مي کنند و از پشت به دوست خود خنجر مي زنند. امام جواد عليه السلام در اين باره مي فرمود: از دوستي با شخص شرور بپرهيز که چون شمشيرِ است؛ منظره اش نيکو و اثر زخمش نازيباست.





انسان ها در روابط اجتماعي خود از اخلاق و رفتار نيک يا بد همکاران و دوستان خود تأثير بسيار مي گيرند. امام جواد عليه السلام در اين باره مي فرمايد: «خوي بد در همراهي با بيخردان، و نيکويي اخلاق در همنشيني با خردمندان است»



حديثي از امام جواد عليه السلام را نقل مي کنيم که فرمود: «ثلاث خصالٍ تجتلب بهنّ المحبّه؛الانصاف في المعاشره و المواساه في الشدّة و الانطواع و الرّجوع علي قلبٍ سليمٍ؛[2] با سه چيز مي توان محبت ديگران را جلب نمود: انصاف داشتن در برخوردها، همدردي با ديگران در سختي ها و راحتي ها و داشتن قلب سليم.» اميد است که اين حديث و ساير احاديث نوراني آن حضرت مشعل هاي فروزاني باشد در دهکده ظلماني جهان امروز و چراغ هايي در کوره راه هاي دشوار زندگي.





چنان که انسان اجتماعي آفريده شده است، براي زندگي در جامعه و نيز برآوردن نيازهاي خود، بايد دوستان و همراهاني داشته باشد. پيامبر گرامي اسلام صلي الله عليه و آله فرمودند: «برادران و دوستان راستين به دست آر، تا در پناهشان زندگي کني که آنان در آسايش زيورند و در هنگام سختي، ساز و برگ [و ياور]». اخلاق پسنديده موجب مي شود انسان، دوستان مناسب و پايداري بيابد. امام جواد عليه السلام در اين باره مي فرموده است:«ثلاث خصالٍ تجتلب بهنّ المحبّه؛الانصاف في المعاشره و المواساه في الشدّه و الانطواع و الرّجوع علي قلبٍ سليمٍ؛با سه چيز مي توان محبت ديگران را جلب نمود: انصاف داشتن در برخوردها، همدردي با ديگران در سختي ها و راحتي ها و داشتن قلب سليم.»

( کشف الغمّه في معرفه الائمه، علي بن عيسي اربلي، ج 2، ص 349?)




آري! انتخاب دوست براي همه مردم مهم مي نمايد، ولي داشتن دوست مناسب جهت رشد نوجوانان و جوانان از اهميت والايي برخوردار است. حال اگر رفاقت، با آزمودن دوست همراه باشد و به ايمان، اخلاق نيکو و وفاداري او يقين شود، دوستي پايدار مي ماند؛ چنان که امام علي عليه السلام فرمود: اميرالمومنين، علي بن ابي‌طالب (عليه السلام) مي‌فرمايند:


الطُّمَانينَهُ الي کُلِّ احَدٍ قَبلَ الاِختِبارِ مِن قُصورِ العَقلِ.اعتماد به هر کسي پيش از آزمودن، نشانه کم‌خردي است. (غررالحکم، حديث 1980 )



امام جواد عليه السلام در اين باره مي فرموده است: «مَنِ انقادَ إلَي الطُمَأنينَةِ قَبلَ الخُبرَةِ فَقَد عَرَّضَ نَفسَهُ لِلهَلَکةِ، ولِلعاقِبَةِ المُتعِبَةِ؛هر کس پيش از آزمودن کسي به او اطمينان کند، خود را در معرض هلاکت و عاقبت رنج آلود قرار داده است. (، بحار الأنوار : 71 / 340 / 13 )


دوستان ناباب، آينده انسان را در زندگي و اشتغال به خطر مي اندازند. رفاقت با آنان، هم موجب مي شود انسان اخلاق ناپسندشان را بگيرد و هم خود آنها در دوستي خيانت مي کنند و از پشت به دوست خود خنجر مي زنند. امام جواد عليه السلام در اين باره مي فرمود: از دوستي با شخص شرور بپرهيز که چون شمشيرِ است؛ منظره اش نيکو و اثر زخمش نازيباست.





انسان ها در روابط اجتماعي خود از اخلاق و رفتار نيک يا بد همکاران و دوستان خود تأثير بسيار مي گيرند. امام جواد عليه السلام در اين باره مي فرمايد: مام جواد عليه السلام فرمودند:


فَسادُ الأخلاقِ بِمُعاشَرَةِ السُّفَهاء، وَ صَلاحُ الأخلاقِ بِمُنافَسَةِ العُقَلاء؛ خوي بد در همراهي با بيخردان، و نيکويي اخلاق در همنشيني با خردمندان است. (کشف الغمّه، ج2، ‌ص349)






 

درس هاي از سيره امام هادي ع

امام ,جواد ,عليه ,السلام ,دوستان ,دوستي ,عليه السلام ,جواد عليه ,امام جواد ,جواد الائمه ,امام محمد ,ناباب، آينده انسان ,انسان اخلاق ناپسندشان ,ثلاث خصالٍ تجتلب ,نمود انصاف داشتن
مشخصات
آخرین مطالب این وبلاگ
آخرین جستجو ها